Szappan

A szappan a legősibb mesterséges mosószer. Kémiai meghatározással a szappanok nagy szénatomszámú zsírsavak nátrium- vagy káliumsói. A nátronszappanok kemények, a káliszappanok pedig lágyak, azaz folyékonyak.
Elszappanosításnak azt nevezik, amikor a zsírokból, vagy olajokból (vagyis trigliceridekből), bázisos oldatban, hidrolízissel a trigliceridet felépítő zsírsavak sói és glicerin keletkezik.
CH2OCOC15H31 CH2OH
| |
CHOCOC15H31 + 3NaOH = 3C15H31COONa + CH2OH
| |
CH2OCOC15H31 CH2OH
A szappanok abban különböznek, hogy milyen a zsírokat,
vagy olajokat
használnak az előállításukhoz.
Egyébként a szappan az szappan,
akkor is, ha házilag és akkor is, ha gyárilag készítik.
És hogyan mos a szappan?
A szappan egy felületaktív anyag, ami csökkenti a víz felületi feszültségét. Minden folyadék rendelkezik felületi feszültséggel, ami miatt a folyadékok a lehető legkisebb fajlagos felületű alakzatot igyekeznek felvenni. Ezért is van az, hogy egy kis méretű lebegő folyadék gömb alakú, még a szappanbuborék is. A felületi feszültség következménye, hogy bizonyos tárgyak és állatok a vízben nem süllyednek el, bár a sűrűségük nagyobb mint a folyadéké. A mosás során a víz nagy felületi feszültsége miatt nem képes a textilszövet finom pórusaiba behatolni, ezért onnan a zsíros szennyeződéseket sem tudná eltávolítani, egyrészt ebben nyújt segítséget a szappan.
Hogy a mosás során a zsíros szennyeződések is távozni tudjanak a textiliából, a nem vízoldható anyagokat vízoldhatóvá kell tenni. Mosási hatékonyságát végsősoron azzal éri el, hogy a szappanban található szénláncok zsírokban, a nátrium pedig vízben oldódik, így a zsírcseppek emúlziót képezve elszakadnak a textil felületéről.
Hogyan készítsünk otthon szappant?
A szappan elkészítéséhez nincs szükség sok, drága eszközre. Elég csupán egy nagy edény, közepes lábos, hőmérő, (bot)mixer, mérleg, kanál, fakanál, szilikonformák.
Szükséges anyagok:
- növényi zsiradékok, olajak
- desztillált víz vagy tej
- lúg (nátrium-hidroxid)
- színezékek(opcionális)
- illóolaj(ok) (opcionális)
Ha tejjel készíted a szappant, akkor fagyaszd le, mielőtt dolgoznál vele. Ennek oka, hogy a tejhez hozzá kell adni a lúgot (nátrium-hidroxid), ami kémiai reakcióba lép vele, és önmagát hevíti. Ha nem fagyasztott tejjel csinálod, akkor a tej felforrhat és kifuthat.
Először is mérd ki a vajakat, zsírokat, olajokat a recept szerint. Tedd egy lábosba őket és hevítsd 40 celsius fokra! Miközben a zsírok melegednek, elkezdheted a következő lépést, de vigyázz arra, nehogy túlhevítsd, mert akkor sokat kell várni, mire kihűl.
Vágd fel a fagyasztott tejet és tedd egy edénybe. Ezután óvatosan, kesztyűben mérd ki a lúgot. Fontos, hogy vegyél fel védőfelszerelést (kesztyű, maszk, szemüveg), mert ha a lúg kifröccsen, égési sérülést okozhat. Ha felvetted a védőfelszerelést, akkor hozzáadhatod a tejhez a lúgot. Nem kell mást tenned, mint kevergetni. Ha a tej már teljesen elolvadt benne, akkor kész vagy ezzel a lépéssel is.
Most óvatosan öntsd bele a tejes-lúgos folyadékot a 40 celsius fokos zsírral, olajjal teli lábosba. Fontos, hogy szűrőt is használd. Ezután egy mixer segítségével keverd össze a masszát, amíg nem kezd el szappanosodni. Ha illatos szappant szeretnél, akkor az illóolajat is ekkor kell belekeverned a masszába! Ha többszínű szappant szeretnél készíteni, akkor vegyél külön egy kis tálba masszát, és színezd kedved szerint színezőanyagokkal.
Ezután már csak egy lépés van hátra, a formába öntés. Figyelj arra, hogy mindegyik formába ugyanannyi masszát önts, és ne felejtsd el azt sem, hogy a kesztyűnek még mindig rajtad kell lennie! Ha kész vagy, tedd őket olyan helyre, ahol biztonságban vannak, takard be és ne piszkáld 24 órán keresztül, amíg a szappan megkeményedik. 24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt minden víz eltávozik a szappanból, és tökéletes lesz az állaga.
Forrás: hellovidek.hu, vilaglex.hu, edenszappan.blogspot.com