Sütőpor

Nemrég kedvet kaptam a sütéshez. A használt sütőpor hátulján megnéztem az összetevőket. Egy csomag sütőpor a következőket tartalmazza:
- térfogatnövelő szerek (difoszfátok (E450)
- nátrium-karbonátok (E500)
- kukoricakeményítő.
Gondoltam utánanézek ezeknek az anyagoknak.
Térfogatnövelő szerek (E450): emulgeálósó, emulgeálószer, kelátképző anyag, lisztkezelőszer, nedvesítőszer, savanyúságot szabályozó anyag, stabilizátor, sűrítőanyag, szilárdítóanyag, térfogatnövelő szer. Vesebetegek számára a túlzott foszforbevitel nem javasolt.
Egyéb elnevezések:
- Savas nátrium-pirofoszfát; Dinátrium-pirofoszfát
- E 450(ii): Trinátrium-difoszfát
- Trinátrium-pirofoszfát; Trinátrium-monohidrogén-difoszfát, Trinátrium-monohidrogén-pirofoszfát, Trinátrium-difoszfát
- E 450(iii): Tetranátrium-difoszfát
- Tetranátrium-pirofoszfát; Tetranátrium-difoszfát, Tetranátrium-foszfát
- E 450(v): Tetrakálium-difoszfát
- Tetrakálium-pirofoszfát
- E 450(vi): Dikalcium-difoszfát
- Kalcium-pirofoszfát
- E 450(vii): Kalcium-dihidrogén-difoszfát
- Savas kalcium-pirofoszfát; Monokalcium-dihidrogén-pirofoszfát
- E 450(ix): Magnézium-dihidrogén-difoszfát
- Magnéziumsav-pirofoszfát, monomagnézium-dihidrogén-pirofoszfát, magnézium-difoszfát, magnézium-pirofoszfát
A pirofoszforsav sója, amelyet foszfátok kondenzációjával állítanak elő.
Példák engedélyezett felhasználásra: húskészítmények, kávékrémporok, ömlesztett sajtok, pékáruk, UHT és sterilezett tejtermékek.
Nátrium-karbonátok (E500): csomósodást gátló anyag, savanyúságot szabályozó anyag, stabilizátor, sűrítőanyag, térfogatnövelő szer.
Egyéb elnevezések:
- E 500(i): Nátrium-karbonát
- Szóda
- E 500(ii): Nátrium-hidrogén-karbonát
- Nátrium-bikarbonát; Savas nátrium-karbonát; Szódabikarbóna; Sütőszóda
- E 500(iii): Nátrium-szeszkvikarbonát
A nátrium-karbonát, nátrium-hidrogén-karbonát és a nátrium-monohidrogén-dikarbonát a szénsav nátrium-sói, melyeket az ipar szintetikusan állít elő. Vízben jól oldódnak, sav vagy hő hatására bomlanak miközben, szén-dioxid gáz képződik.
Példák engedélyezett felhasználásra: gofrik, kalácsok, pékáruk, torták.
Ha kiváncsi vagy az E-számokra, akkor használd a következő keresőt:
(gov.hu)https://portal.nebih.gov.hu/e-szam-kereso
A kukoricakeményítő , a kukoricakeményítő vagy a kukoricaliszt a kukorica gabonából származó keményítő . A keményítőt a mag endospermiumából nyerik . A kukoricakeményítő gyakori élelmiszer-összetevő, gyakran használják szószok vagy levesek sűrítésére , valamint kukoricaszirup és más cukrok készítésére . A kukoricakeményítő sokoldalú, könnyen módosítható, és számos felhasználási területe van az iparban, például ragasztókban , papírtermékekben, tapadásgátló szerként és textilipari termékekben. Orvosi felhasználásra is alkalmas, például glükóz ellátására glikogénraktározási betegségben szenvedők számára . A kukoricakeményítő általában csomósodást gátló szerként szerepel.
Hogyan működik a sütőpor?
A lúgos kémhatású vegyület azért vált a sűrű tészták megmentőjévé, mert egy kis savas kémhatás következtében - s a sütőben a tésztát ért hő hatására - azonnal szén-dioxidot kezd el termelni, és az így létrejövő légbuborékok azok, amelyek megemelik a tésztát. Ezért olyan receptek esetében javasolt a sütőpor használata, ahol savas közeg veszi körül, tehát a tésztában van citrom, ecet, méz vagy író, vagy bármilyen más savas alapanyag.
Forrás: portal.nebih.gov.hu/e-szam-kereso, hmn.wiki/hu, mindmegette.hu